Verdiep je in de juiste beplanting.

Beplanting brengt structuur, beweging, sfeer en leven in de tuin. De juiste beplanting is daarom cruciaal voor een goed tuinontwerp, maar minder eenvoudig dan het lijkt. Waar moet je allemaal op letten? We geven je graag een aantal tips:

1. Houdt rekening met de natuur in het tuinontwerp

Je moet allereerst met veel (natuur) factoren rekening houden, denk aan: de bodem, vochtigheid, ligging (zon/schaduw) en andere omstandigheden zoals (zee)wind.

Bepaalde zaken kun je natuurlijk zelf verbeteren. Denk aan het toevoegen van voeding aan arme grond, een beregeningsinstallatie aanleggen of heftige wind breken, maar het is verstandiger om mee werken met de natuur. Zo doet een vlinderstruik het geweldig op een vrij droge en arme grond en heeft een olijfwilg geen last van zeewind. 

2. Hoogte, structuur, uiterlijk & sierwaarde

Vervolgens kijk je naar de (uiteindelijke) hoogte van de beplanting, de structuur (luchtig of juist massief?), het uiterlijk jaarrond (groenblijvend of bruin/gele halmen in de winter?) en de sierwaarde (bloei & bladvorm).

Allemaal eigenschappen waarmee je prachtige combinaties kunt maken.
Je moet echter wel weten hoe. Verdiep je daarom in ‘beplanting’, of schakel hier hulp van een expert bij in.

3. Smaken verschillen

Uiteraard zijn de kleuren, geuren en de stijl die je zelf voor ogen hebt (strak, of juist natuurlijk? Ibiza lounge of juist klassieke elementen?) doorslaggevend voor de keuze. Jij moet je er immers thuis voelen.

We zeggen niet voor niks; ‘Enjoy living, dat is voor iedereen anders, maar een sfeer die 100% aansluit bij jouw persoonlijkheid en wensen, dát is een goede start!’ – LIV design.

4. Tot slot nog een tip: een boom of flinke heester mag niet ontbreken in de tuin.

Waarom? Het zorgt voor hoogte, structuur, perspectief en spanning. Wanneer je minder ruimte hebt kun je dit effect ook creëren met een klimplant aan een pergola of klimrek.

De juiste combinatie van planten geeft je tuin jaarrond sierwaarde en kan meerdere keren per jaar een verassend ander beeld geven. Het is dus zéker de moeite waard om je te verdiepen in beplanting voor jouw perfecte tuinontwerp.

Inspiratie opdoen? Bekijk gerust ons portfolio.

Hulp nodig bij jouw tuinontwerp of beplantingsplan? Wij kunnen je helpen.