Wanneer we spreken over het succes van een interieur gaat het vaak niet over de verlichting. Er wordt vooral gekeken naar kleuren, materialen, indeling, patronen en trends.

In werkelijkheid speelt de verlichting een ontzettend belangrijke rol. Het werkt onderbewust en heeft (juist daarom) een enorm effect. Dat maakt het zo interessant. Het is de kroon op ons werk! 

Door te spelen met licht gaat een ruimte leven.

Nu horen we je denken: “oke, hartstikke fijn, maar waar moet ik op letten? Hoe zorg ik ervoor dat de verlichting goed tot zijn recht komt?”

Daarom geven we je hieronder 6 vragen die belangrijk zijn voor een goed lichtplan. 

 BELANGRIJKE VRAGEN VOOR EEN GOED LICHTPLAN

1. Hoe is de ligging van de woning?
Schijnt de ochtendzon of juist de avondzon in de woning? Dit heeft invloed op de warmte van het licht dat de woning binnenkomt.

2. Welke activiteiten vinden plaats in welke ruimte?
Een belangrijke vraag. Er zijn namelijk plekken in huis waar je actief wilt zijn & plekken waar je juist wilt ontspannen (en tja…hier wil je geen TL-verlichting ophangen, zullen we maar zeggen).

3. Hoe groot zijn de ramen en hoe komt het daglicht de ruimte binnen?
Moet er bijvoorbeeld vooral sfeerlicht worden toegevoegd, of is er veel extra verlichting nodig om het gebrek aan daglicht op te vullen? En heb je ook gedacht aan de buitenverlichting? Wanneer je verlichting in de tuin toevoegt verleng je ’s avonds namelijk het ruimtelijke gevoel vanuit binnen. Is dit er niet, dan stopt je blik bij het raam. 

4. Hoe is de gezinssamenstelling en manier van leven?
Lezen jullie graag? Of zit je liever met een goed glas wijn aan de keukentafel. Daar hoort een ander soort verlichting bij. 

5. Welke onderdelen van het interieur mogen extra aandacht krijgen?  
Wil je bijvoorbeeld die ene mooie muur accentueren (zie bovenstaande foto)? Of juist de prachtige maatwerk kast waar je zo blij mee bent? Het kan allemaal.

6. Wat is uw persoonlijke smaak?
Met andere woorden: wat vindt je mooi? Ontzettend belangrijk. Jij moet je immers thuis voelen in huis. 

Wanneer je bovenstaande vragen zo goed mogelijk in kaart brengt, ben je een héél eind op weg richting het juiste lichtplan. 

Time to shine! 😉

Team LIV design.

Inspiratie opdoen? Bekijk gerust ons portfolio.

– LIGHT UP YOUR WORLD –

Nieuwsgierig naar onze werkwijze? Neem gerust vrijblijvend contact op.

Stof interieur - LIV design

ALLES OVER STOFFEN

Stoffen !! Er zijn zoveel mogelijkheden waar zullen we eens beginnen. Wat zijn de mogelijkheden en waar moet je op letten. Binnen het interieur kan...
Beplanting tuin - LIV design

Kustplanten. Waar moet je op letten?

"Opgegroeid in ’s-Gravenzande dicht bij de kust, heb ik al vaak een tuinontwerp mogen maken voor een tuin op enkele meters of kilometers van de zee"...
BEHANG LIV

BEHANG TRENDS

Of je nu van een print houd, een structuur, een foto of juist zacht effen. Met behang is alles mogelijk. Er is werkelijk voor ‘n ieder wat wils. De...

BELANGRIJKE KLEURTIPS INTERIEUR

Kleur. Je kunt er eindeloos mee variëren en het heeft ontzettend veel invloed op het interieur. We noemen het niet voor niks: toveren met kleur....
LIV design interieur

Veelvoorkomend praktijkvoorbeeld interieur

Voor dit gezin zouden we eerst enkel een lichtplan ontwikkelen. Na het kennismakingsgesprek werd al snel duidelijk dat er éérst een goed plan moest...