Stoffen !! Er zijn zoveel mogelijkheden waar zullen we eens beginnen.

Wat zijn de mogelijkheden en waar moet je op letten.

Binnen het interieur kan stof niet ontbreken. Het brengt warmte/sfeer/ kleur en veel gezelligheid met zich mee. Kortom het kan niet missen binnen het interieur.

Stof kan je op verschillende manieren toepassen binnen het interieur. Denk hierbij aan de bekleding van meubels, maar ook raambekleding of karpetten. Zelfs op een wand is het mogelijk om stof te gebruiken.

Niet alleen met verf en accesoires kan je namelijk kleur brengen binnen het interieur, maar ook met stoffen kan je een heel gaaf ontwerp samenstellen.


Met zoveel verschillende mogelijkheden/ merken en structuren. Is het handig om te weten waar je rekening mee moet houden.
Hiervoor hebben we #3 tips waar je aan moet denken als je een stof koopt. 

3 TIPS VOOR BIJ HET KOPEN VAN EEN STOF. 

#1 MARTINDALE
Allereerst hebben we Martindale. Een stof wordt gecheckt op martindale. Dit is de slijtvastheid van de stof. Bij een martindale van 20.000 zit je goed, maar met drukte in huis en dus ook op bijvoorbeeld de bank wil je al snel een hoger aantal martindale.

#2 PILLING
Pilling, Zo heten de bolletjes die ontstaan op je stof. Dit is natuurlijk iets waar je niet op zit te wachten als je net een nieuwe bank heb gekocht. Let hier op bij het kopen van de stof. Pilling wordt aangegeven op schaal van 1 tot 5. Een stof met nummer 1 zal snel pillen en een stof met nummer 5 niet tot helemaal niet pillen.

#3 LICHTECHTHEID
Als laatste tip gaat het om lichtechtheid. Wanneer je lekker in het zonnetje wil zitten moet je wel een stof hebben die daar ook tegen kan. Sommige stoffen kunnen namelijk snel verkleuren door de zon en dat is zonde. Lichtechtheid wordt aangeven met een schaal van 1 tot 8. Bij nummer 8 zal de stof niet verkleuren.

Het combineren van verschillende texturen maakt het af.

 

enNiet alleen een meubel met een bepaalde stof zorgt voor sfeer en gezelligheid, ook kan je met raambekleding veel. Neem bijvoorbeeld Gordijnen  zoals we ze allemaal kennen. Hierbij heb je verschillende mogelijkheden als het gaat om kleur/ patronen en texturen, maar ook de plooi van het gordijn. De plooi doet heel veel met een gordijn en daarom willen wij graag wat meer vertellen over de verschillende plooien.

Laten we beginnen met de plooi die in Nederland het meest gebruikt wordt, namelijk de enkele plooi.

De enkele plooi wordt vaak gebruikt met zware stoffen zoals voor de overgordijnen of gevoerde gordijnen. Deze plooi kan daar in tegen ook gebruikt worden met lichtere stoffen zoals een inbetween. ( Een inbetween is een semi- transparante stof ).

Naast de enkele plooi zijn er ook een aantal andere plooi vormen zoals:

Een dubbele plooi, deze plooi zorgt ervoor dat het gordijn ruimer valt en een rijkere uitstraling krijgt. Deze plooi is juist weer minder geschikt voor de zware stoffen.

Om de stof nog ruimer te laten vallen kan er ook gekozen worden voor een driedubbele plooi. Deze kan goed gecombineerd worden met een soepelvallende dunnere stof.

Bovenstaande plooien kunnen ook als retourplooi gemaakt worden. Dit houd in dat het band midden tussen de plooien nog een keer doorgestikt wordt waardoor het band naar achter valt. Hierdoor ontstaat een harmonie effect. Deze plooi kan wel alleen worden toegepast wanneer het gordijn onder de rails hangt.

Een andere gordijn wat onder de rails hangt is een gordijn met een wave plooi.  Bij een wave gordijn wordt een speciale band gebruikt en glijders die op een koord verdeeld zijn op een vaste afstand. Deze plooi zorgt voor een mooi golvend effect aan de bovenzijde waardoor het gordijn prachtig hangt. Op een railroede is dit gordijn ook heel mooi.

Hopelijk wordt het zoeken naar bijvoorbeeld een bank of gordijnen nu makkelijker! Twijfel je toch? Neem gerust contact op. We helpen je graag.

Meer inspiratie & kennis opdoen?
Bekijk hier onze blogs of ons portfolio. Alles op gebied van interieur, verlichting en tuinen.

Team LIV design.

Nieuwsgierig naar onze werkwijze? Neem gerust vrijblijvend contact op.

Beplanting tuin - LIV design

Kustplanten. Waar moet je op letten?

"Opgegroeid in ’s-Gravenzande dicht bij de kust, heb ik al vaak een tuinontwerp mogen maken voor een tuin op enkele meters of kilometers van de zee"...
BEHANG LIV

BEHANG TRENDS

Of je nu van een print houd, een structuur, een foto of juist zacht effen. Met behang is alles mogelijk. Er is werkelijk voor ‘n ieder wat wils. De...

BELANGRIJKE KLEURTIPS INTERIEUR

Kleur. Je kunt er eindeloos mee variëren en het heeft ontzettend veel invloed op het interieur. We noemen het niet voor niks: toveren met kleur....
LIV design interieur

Veelvoorkomend praktijkvoorbeeld interieur

Voor dit gezin zouden we eerst enkel een lichtplan ontwikkelen. Na het kennismakingsgesprek werd al snel duidelijk dat er éérst een goed plan moest...
mannelijk sfeervol interieur

Hoe ontwikkel je een goed lichtplan?

Wanneer we spreken over het succes van een interieur gaat het vaak niet over de verlichting. Er wordt vooral gekeken naar kleuren, materialen,...
Meer weten over belangrijke kleurtips voor je interieur? Neem ook eens een kijkje op inspiratie platforms als VTwonen & Eigen huis & Tuin.